Hvilken sut er den bedste til din baby?

Rund, symmetrisk eller ortodontisk – det er ikke sikkert, det bliver dig, der som forælder får lov til at vælge dit barns sut.  Mange børn accepterer nemlig ikke bare den sut, der bliver givet til dem, men tager sig tid til at finde præcis den form, som passer bedst til dem.

Alligevel er der god grund til at sætte sig ind i tankerne bag de tre mest gængse sutteformer, det materiale de er lavet af og formen på suttens skjold.  Der er nemlig fordele og ulemper ved dem alle, så skulle du få medbestemmelse på suttevalget, kan det træffes på et oplyst grundlag.

 

Det klassiske valg

I suttesammenhænge må den runde suttedel i latex siges at være det klassiske valg.  Den anbefales typisk af jordemødre, fordi den minder mest om brystet både i udformning og blødhed.  Barnet svøber derfor tungen omkring sutten på samme måde, som det ville gøre ved brystet. Derved øves den teknik, som barnet skal bruge til at få mælken til at flyde ved amning.

Den runde latex sut er altså et godt valg, hvis barnet skal ammes, og der i øvrigt ikke er nogen historik i familien ift. latexallergi.  Latex suttedelen kan nemlig i sjældne tilfælde fremkalde en allergisk reaktion, hvis barnet er disponeret for det. Her anbefales det at vælge en suttedel i silikone, som er et hårdere, men også mere rent og slidstærkt materiale.

Mens den runde sut anbefales af jordemødre, vil det sjældent være tandlægens favorit.  Det runde skaft kan give anledning til suttebid, særligt hvis barnet bliver ved med at bruge sut længe efter tændernes fremkomst. Den runde Lullaby Planet sut adskiller sig dog fra andre runde sutter, ved at den del af skaftet, som hviler på gummerne, er fladt. Derved ligner den mere de to andre typer og er mere skånsom ift. at udvikle suttebid.

 

Hvis tænderne kunne tale 

Hvad vil tandlægen så anbefale? Tandlægen vil pege på den ortodontiske suttedel, som med sin buede overdel og flade underdel støtter op om ganehvælvingen og giver plads til, at tungen kan bevæge sig og udvikle sig motorisk. Samtidig er den som sagt flad for enden af skaftet, så risikoen for udvikling af suttebid reduceres.

 

Et populært kompromis

Den sidste suttetype er den symmetriske, som indeholder det bedste af alle verdener:  den har det flade skaft og den runde form. Det gør den pt. til det mest populære suttevalg. Negativt formuleret kan man sige, at den ikke er rund nok til, at tungen kan svøbe sig om den, og den understøtter ikke ganen og giver ikke plads til tungen.

 

Hvilken sut er den rigtige?

Hvilken sut, der så er den rigtige for netop din baby, afhænger altså i høj grad af, hvilken udvikling du ønsker at understøtte eller forhindre. Hvis barnet af den ene eller anden grund ikke skal ammes, ville det være oplagt at vælge den ortodontiske. Er amningen faldet godt til kunne den symmetriske eller den ortodontiske ligeledes være et godt valg.  Er der derimod problemer med amningen, eller vil du tilbyde barnet sut, før amningen er veletableret, kunne det tale for at vælge den runde, så barnet har mulighed for at øve sin ammeteknik og undgå sutteforvirring.  Altså den forvirring, der kan opstå, når sut og bryst ikke skal håndteres ens.

Har du valgt formen på sutten? Så kan vi gå videre til skjoldet.

 

Et skjold skal beskytte, men ikke dække

Skjoldet er der for at forhindre barnet i at sluge sutten. Suttens skjold kommer i mange forskellige udformning, og generelt kan man sige: jo mindre, jo bedre, så længe det ikke kan sluges.  Det skyldes, at et tungt skjold lægger unødig stor vægt på gummerne og dermed på de tænder, som skal kunne vokse lodret op. Et aflangt skjold fordeler samtidigt vægten bedre og er derfor at foretrække. Derudover vil et aflangt letvægtskjold også typisk fylde mindre i ansigtet, så hverken hud eller næse er dækket til. Det er vigtigt, at skjoldet dækker huden mindst muligt, for at undgå udslet i det fugtige område under skjoldet. Vælg derfor et skjold med store lufthuller i skjoldet, som huden kan ånde igennem.

En yderligere fordel ved det aflange skjold er, at barnet ikke skal bruge unødigt mange kræfter på at holde sutten i munden.  Et skjold, som er tungt på den øverste del op mod næsen, har tendens til at tippe forover, så sutten ryger ud af munden. Barnet skal derfor sutte ekstra kraftigt på sutten for at beholde den i munden.

 

Hvordan vælger du den rigtige sut til din baby?

Hvis du nu er så udmattet over de mange overvejelser, der er forbundet med at vælge den rigtige sut til dit barn, at du bare håber på, at barnet selv vil stå for den store beslutning, så kunne Lullaby Planets StarterBox være en løsning.

StarterBoxen indeholder nemlig en af hver af de tre suttetyper. Derudover er skjoldet på Lullaby Planet sutten meget let, uden ring eller andet unødvendigt, som kan tynge. Der er store lufthuller på begge sider, så huden kan ånde, og der er lavet plads til næsen, så barnet kan trække vejret ubesværet. Det vigtigste er trods alt en glad baby, hvor forældrene kan se smilet, og det smukke ansigt 😊