Hvilken sut er bedst til spædbørn, som ammes?

Det kan være en jungle for kommende forældre at finde rundt i de forskellige sutter, suttetyper og holdninger til, hvornår man må introducere dem for sin baby.

Nedenfor har vi samlet en række informationer, der kan hjælpe jer med at træffe det rigtige valg.

De forskellige suttetyper

Sutter findes i tre hovedkategorier med hver deres egenskaber:

  • Runde sutter
  • Symmetriske sutter
  • Anatomiske sutter

Det er formen på suttehovedet, der afgør forskellen på de tre, og som man her skelner imellem.

Kvinde ammer baby

Runde sutter

Den runde sut er en klassisk suttetype, som dine forældre sikkert husker, fra du var barn. Det er den form, som minder mest om brystet, og derved føles den meget naturlig for barnet at bruge.

Den runde sut understøtter en naturlig og korrekt sutteteknik hos barnet, hvilket gør den mere ammevenlig and de andre suttetyper. Dette skyldes, at barnet ved brug af den runde sut svøber tungen rundt om sutten på samme måde, som når det ammer, hvilket gør det lettere for baby at veksle mellem bryst og sut.

Ved tidlig opstart med sut, anbefales derfor runde sutter i latex til ammebørn (det er dog vigtigt at fravælge latex-materiale, hvis der findes latex-allergi i familien).

Lullaby Planets runde sutter er – i modsætning til de andre runde sutter på markedet – designet til at være så skånsomme som muligt, uden at gå på kompromis med suttehovedets runde form.

Derfor har sutten bl.a. et anatomisk formet skjold, som blidt følger ansigtets kurver. Dette ser ikke bare utrolig sødt ud, og gør det lettere at se de første smil – det har også en praktisk funktion: Skjoldets form fordeler presset fra sutten, hvilket gør den mere skånsom, ligesom det giver god plads til næsen, så baby kan trække vejret frit.

Find vores udvalg af runde sutter her

 

Symmetriske sutter

Den symmetriske sut er formet som en dråbe og mere flad i dens form – men stadig inspireret af brystets form. Dette bevirker, at sutten ikke kan vende forkert i barnets mund, og sikrer dermed også, at sutten altid ligger korrekt i munden. Suttehovedet er fladere end den runde sut, hvilket reducerer presset på både gane og gummer.

Den hjælper med at udvikle både kæbe og tungens motorik hos barnet, og forebygger samtidig suttebid - hvilket gør den til den mest anbefalede sut af tandlæger.

Find vores udvalg af symmetriske sutter her 

 

Ortodontiske sutter

Den ortodontiske sut er den suttetype med de mest skånsomme egenskaber. Suttehovedet er anatomisk formet og udformet, så det spejler mundens form. Derfor kaldes sutten også ofte den anatomiske sut.

Suttens specielle form lægger mindre pres på gane, gummer og kæbe end de andre suttetyper – og derfor er den ortodontiske sut den mest skånsomme suttetype for barnet.

Find vores udvalg af ortodontiske sutter her

 

Sutter af silikone vs. latex

Suttehovedet findes i to forskellige materialer. Materialetypen er endnu en ting, som I bør forholde jer til, når der skal vælges sutter til det nyfødte barn; latex og silikone.

Silikone er 100 % fri for allergifremkaldende stoffer og det mest rengøringsvenlige af de to materialetyper. Silikone til sutter skal enten være fødevarekvalificeret eller medicinsk silikone. Begge typer er ekstremt rene materialer, som du trygt kan give dit barn – uanset jeres families allergi-historik. Silikone er desuden helt lugt- og smagsneutralt.

Latex (naturgummi) et naturligt materiale, som er mere fleksibelt for barnet og dermed ikke så let bides i stykker. Latex kommer fra gummitræet – derfor kaldes det også naturgummi. Du kan genkende det på materialets gulbrune farver, og så lugter det at gummi.

Runde sutter med suttedel i latex anbefales af flere danske ammevejledere og jordemødre, hvis man tilbyder barnet sut, før amningen er veletableret. Her skal det dog igen understreges, at man ikke bør give sit barn latexsutter, hvis der findes latex-allergi i familien.

 

Valget af den rigtige sut

Vil I gerne give jeres ammebarn sut, før I har fået amningen helt på plads, er det vigtigt at være opmærksom på at vælge den runde sut med suttedel i latex. Dette skyldes, at det som nævnt er den type sut, der minder mest om brystet og derved gør skiftet mellem bryst og sut nemmere for baby.

På en flad sut vil barnet sutte med flad tunge, hvilket kan være meget smertefuldt for mor. Hvis I først starter med sut, efter amningen er veletableret, kan I tilbyde baby en hvilken som helst sut.  I så tilfælde anbefaler vi, at I vælger en af de mere tandvenlige og skånsomme sutter.

Har man derimod et flaskebarn skal man ikke være bekymret. Her kan alle typer sutter bruges fra starten – da det på igen måde påvirker sutteeffekten på flasken.

Har man en et for tidligt født barn, vil baby i begyndelsen nogle gange ikke være stærk nok til at amme – men baby vil stadig have brug for trygheden fra at aktivere sutterefleksen. Da immunforsvaret hos en for tidlig født er ekstra svagt, anbefales det ofte at tilbyde dem en silikonesut, pga. silikonens hygiejniske kvaliteter, og fordi den er 100 % fri for allergifremkaldende stoffer.

 

Hvornår må man bruge sut?

Tidligere var jordemødre og sundhedsplejersker enige om, at man skulle vente med at introducere sutten, til amningen var veletableret. Det er ændret lidt i dag, hvor flere ammevejledere og jordemødre direkte anbefaler, at man giver nyfødte sut for at understøtte amningen, styrke babys mundmuskulatur, give baby en bedre søvn og samtidig give mor mulighed for et øjebliks ro i ny og næ. Undersøgelser viser endda, at sutter hos nogle børn kan have en positiv effekt på amningen (forudsat at der er tale om brug af den runde sut, da barnet her svøber sin tunge korrekt og derved får hjælp til at forstå teknikken).

Der findes mange forskellige mærker af sutter, og her kan det være vigtigt at man lader barnet prøve af, hvad der passer til dem.

Lullaby Planets sutter finder du i de tre mest populære suttetyper – så uanset hvilken sut, du vælger, finder du her den perfekte sut til lige netop dit barn:

  • Rund naturgummisut
  • Symmetrisk silikonesut
  • Ortodontisk silikonesut