Hvilke sutter er bedst til nyfødte?

Det kan være en ren jungle at vælge sut til din nyfødte baby. En sut er nemlig ikke bare en sut, og der er mange ting, du skal være opmærksom på, når du skal finde den bedste sut til en nyfødt baby.

Skal suttedelen f.eks. være lavet af naturgummi eller silikone? Og hvilken suttetype er bedst til en nyfødt baby? Og sidst men ikke mindst er der skjoldet, som også har to forskellige former. Hver ting har sin funktion.

I denne guide bliver du klædt på til at vælge den suttetype, der er bedst til lige netop din nyfødte baby.

Klik her, hvis du vil vide mere om, hvornår det er bedst at introducere baby for sutten.

baby i seng med sut i munden

Er silikonesut eller latexsut bedst til nyfødte?

Sutter fremstilles med suttedel i enten silikone eller naturgummi (også kaldet latex). De to materialer har hver deres styrker og svagheder. Du kan let kende de to materialer fra hinanden. Silikone er helt gennemsigtigt/klart, mens naturgummi er gulbrunt/mat.

Silikone er det mest hygiejniske og allergivenlige af de to materialetyper. Da silikone er industrielt fremstillet, er det 100 % fri for allergifremkaldende stoffer. Silikone tåler højere varmegrader end latex, ligesom det har en længere holdbarhed. Silikone er lettere at rengøre end latex, og derfor anbefales det til nyfødte babyer.

Den anden materialetype, latex, er blødere og mere elastisk end silikone. Hvor silikonens overflade kan være meget glat for baby at sutte på, minder naturgummi mere om brystet/huden i sin tekstur. Derfor foretrækker nogle babyer latexsutter.

OBS: Hvis der er latexallergi i familien, frarådes det, at du giver dit barn en latexsut. Sutter i latex kan i sjældne tilfælde fremkalde en allergisk reaktion.

 

Hvilken suttetype er bedst til nyfødte babyer?

Der findes tre grundlæggende suttetyper, som alle sutter på markedet er en variation af: Runde, symmetriske og ortodontiske sutter. Forskellen på de tre typer er suttedelens form, og hvor meget pres de lægger på gummer og tænder.

Den runde sut er den form, der minder mest om brystet. Efter i en årrække at have været ude i kulden, da denne form ikke er så god for tandstillingen, er denne sut igen blevet populær. Dette skyldes, at flere ammevejledere og jordemødre anbefaler runde sutter i naturgummi til at understøtte amningen.

Symmetriske sutter minder om de runde sutter i formen, men er fladere og mere dråbeformede i suttedelen end den runde. Dette gør dem lidt mere skånsomme ved tandstillingen, samtidig med, at de stadig minder meget om brystet.

De ortodontiske sutter kaldes ofte også for anatomiske sutter, da formen spejler mundens anatomi. Den ortodontiske form er den form, der lægger mindst pres på babys gane, gummer og tænder. Mange vælger denne sut, fordi man derved reducerer risikoen for at barnet udvikler suttebid eller andre skader på tandstillingen som følge af suttebrug.

 

Bedste sutter til præmature babyer

Selvom den generelle anbefaling er, at man ikke giver baby sut, før amningen er helt på plads, giver man ofte for tidligt fødte babyer sut fra start.

Dette skyldes flere ting: Dels har baby brug for trøst og tryghed. Dels har mange for tidligt fødte babyer brug for at træne deres sutterefleks, så de kan blive stærke nok til selv at amme – her kan sutten hjælpe dem godt på vej.

Da præmature/for tidligt fødte babyers immunforsvar slet ikke er færdigudviklet, vil en silikonesut ofte være det bedste valg. Dette skyldes, at silikonesutter er nemmere at rengøre, og skidt og snavs ikke klistrer til silikone i samme omfang som til latex. Derudover skåner du også baby for allergenerne i latex, når du giver en silikonesut.

 

Find den bedste Lullaby Planet sut til nyfødte

Lullaby Planets sutter findes i hver af de tre grundlæggende suttetyper: rund, symmetrisk og ortodontisk – så du kan vælge lige netop den sut, der passer bedst til din babys behov.

Du skal dog være opmærksom på, at hvor nogle babyer tager en hvilken som helst sut, du stikker i munden på dem, vil andre babyer være meget kræsne, og kun tage en bestemt sut.

Hos Lullaby har vi lavet en startpakke med hver af de tre grundlæggende suttetyper, så baby i ro og mag kan vælge lige præcis den sut, der ligger bedst i munden på ham/hende. I startpakken får du desuden en sutteboks, som dels kan bruges til at holde sutten ren, fx i pusletasken, dels kan du bruge den til at lynsterilisere babys sut, når i er på tur. Det eneste, du skal bruge, er en spsk. vand og en mikroovn.