Er det vigtigt at have den rigtige suttestørrelse?

Når du køber en sut til din baby, er det vigtigt at finde den rigtige størrelse. Den rigtige størrelse sut vil ramme præcis det sted i din babys mund, hvor sutterefleksen sidder. Hvis sutten er for stor eller for lille, vil den ikke aktivere sutterefleksen, og dermed går den glip af sit formål - at give din baby komfort og tryghed.

Derfor er det særlig vigtigt at vælge den rigtige størrelse sut til din baby.

Når det er sagt, er det også vigtigt at understrege, at dette ikke betyder, at du skal følge producenternes aldersanvisninger - de er kun vejledende.

Det skyldes, at babyers mund og ganer er meget forskellige. Hvis din baby f.eks. har en meget høj gane, kan det være nødvendigt med en sut i en større størrelse. Desuden varierer størrelserne meget fra mærke til mærke. Mærke A's størrelse 3 er måske det samme som mærke B's størrelse 2. Derfor er det vigtigste, når du vælger sut, at du vælger den sut, der passer til din baby og passer til din babys sutterefleks.

Alle sutter i vores webshop har en aldersangivelse. Derfor kan du nemt finde de sutter, der passer til den gennemsnitlige størrelse for din babys alder. Dette kan bruges som en guide til din baby, indtil du har fundet ud af, om din babys mund er lille, stor eller måske bare gennemsnitlig.

 

Find den rigtige størrelse sut til din baby 

Du kan naturligvis finde ud af, hvilken størrelse sut der passer til din baby ved at prøve den. Men du kan også prøve lillefinger-metoden. Det er en meget simpel test, som mange forældre har god succes med:

  1. Før forsigtigt din rene lillefinger ind i dit barns mund med den bløde side mod ganen.
  1. Når fingeren rammer det punkt, hvor sutterefleksen er, vil barnet skabe et vakuum og begynde at sutte på fingeren.
  1. Markér det sted på fingeren, hvor barnets læber mødes (f.eks. ved at placere din tommelfingernegl).
  1. Mål afstanden fra spidsen af lillefingeren til neglen - så kender du den ideelle længde på din babys sut.

Ud over størrelsen er alle sutter fra Lullaby Planet mærket med længde og bredde, så du kan finde den rigtige sut til dit barn.

 

Hvornår skal du ændre suttestørrelsen?    

Er du ikke sikker på, om den sut, din baby bruger, er for stor eller for lille? Hvis dit barn er tilfreds med en bestemt størrelse, er der som udgangspunkt ingen grund til at skifte til en større. Det er ikke usædvanligt, at et barn bruger den samme suttestørrelse i meget længere tid end aldersanbefalingen på pakken - eller at barnet skifter til en større størrelse før aldersanbefalingen.

Som forælder skal du dog være opmærksom på, at en større sut nødvendigvis vil optage mere plads i barnets mund og derfor lægge mere pres på ganen og tandkødet end en tilsvarende model i en mindre størrelse ville gøre. Derfor anbefaler vi ikke, at du skifter til en sut i større størrelse, før behovet opstår.

 

Hvornår er sutten for lille?

Hvordan ved du, hvornår du skal tilbyde en størrelse større?  Hvis du ikke er sikker på, om din babys sut er for lille, eller om han har brug for en større sut, er der heldigvis også nogle klare tegn på dette:

Hvis sutten er for lille, vil dit barn have svært ved at holde den i munden. Andre børn spytter hurtigt sutten ud igen, fordi den er ubehagelig, dvs. den udløser ikke sutterefleksen. Nogle gange kan du endda se mærker på dit barns kinder, fordi dit barn er nødt til at sutte så hårdt på sutten.

 

Hvordan kan du se, om sutten er for stor?

Du vil ikke være i tvivl om, at sutten er for stor, når du giver den til dit barn, for det vil helt klart få kvalmesymptomer og spytte sutten ud.

Grunden til dette er, at sutterefleksen er lige før opkastningsrefleksen i barnets mund. En for lang sut rammer derfor lige bagved det sted, hvor sutterefleksen sidder, og giver dit barn opkastfornemmelse i stedet. I dette tilfælde bør du prøve at give dit barn en mindre sut.

Sidst men ikke mindst er det vigtigt at nævne, at det ikke kun er størrelsen på sutten, der afgør, om dit barn accepterer den. Nogle børn har et stærkt behov for en sut og tager alt, mens andre er mere kræsne. Hvis du har et barn, der er lidt kræsen, vil de måske kun tage en bestemt form eller et bestemt materiale.

Hos Lullaby Planet har vi sammensat en startpakke med de tre mest populære typer sutter, så du kan finde dit barns favorit.

Køb Lullaby Planet StarterBox her.