Av, av. Sådan kan du hjælpe baby, når de første tænder er på vej

Babys første tænder. Pyha. Bare tanken kan give de fleste forældre koldsved og hedeture. Vi har samlet den vigtigste viden og de bedste råd til, hvordan du kan hjælpe din baby godt igennem de første tandfrembrud.

 

Teething baby, baby der er ved at få tænder

 

Hvornår får baby tænder?

Babyer får typisk de første mælketænder mellem 3 og 15 måneders alderen. Størstedelen får dem omkring 6 måneder, men det er ikke unormalt, at babys tænder titter frem både tidligere og senere, så gå ikke i panik, hvis din baby ikke følger sundhedsplejerskens kalender.

Først kommer fortænderne i undermunden, dernæst i overmunden. Efterfølgende kommer hjørnetænder og kindtænder. Når baby er 2 – 2 ½ år, er alle tænderne kommet frem.

 

Hvordan ved jeg, om min baby er ved at få tænder?

3-5 dage før de første tænder bryder frem, vil du typisk begynde at se nogle tydelige tegn på tandfrembrud.

Symptomer på, at din baby er ved at få tænder kan fx være:

 • Baby savler mere end normalt.
 • Babys gummer klør, så der bliver tygget og gumlet på alt.
 • Nedsat appetit – men vil gerne gumle på kølige fødevarer som fx et agurkestykke uden skræl.
 • Baby får ondt i gummerne, du kan se en hvid bule, der hvor tanden er på vej.
 • Din ellers så søde baby bliver lige pludselig irritabel og sover dårligere end normalt.
 • Rød og øm numse.
 • Nogle babyer får en let forhøjet temperatur.

 

Førstehjælp til ømme og kløende gummer

Det kan være ret smertefuldt for baby, når mælketænderne bryder frem. Det går ud over nattesøvnen, humøret og er aldeles hjerteskærende, når den lille grædende vender sin frustration mod mor og far.

Derfor er det en god idé at forberede dig på de første tænder – der er nemlig en hel del, du kan gøre for at hjælpe baby godt igennem det første tandfrembrud:

 1. Hjælp din baby med at finde ro og lindre ømme og kløende gummer med en bidering. Bideringe fås både i silikone, naturgummi og træ, nogle har en kølende funktion, mens andre har struktur i overfladen for at massere gummerne med.
 2. Når det gør allermest ondt, har baby ekstra meget brug for tryghed og nærhed, og så er mors eller fars finger noget af det bedste i verden. Massér blidt babys gummer ved at gnubbe dem helt forsigtigt med din finger, evt. med en blød fingertandbørste i silikone på fingeren. Find fingertandbørster her.
 3. Agurk siges at have en lindrende effekt. Hvis din baby er begyndt på fast føde, kan køleskabskolde agurkestykker uden skræl være lykken (Obs! brug først dette trick, når baby er stor nok).
 4. Er baby ikke stor nok til agurkestykker, kan du med fordel binde en knude på en kogt vaskeklud eller stofble og lægge den på køl i en pose i køleskabet. Det kølige, fugtige stof vil de fleste babyer elske at gumle på. Super bløde vaskeklude i bambus med antibakterielle egenskaber.
 5. Nogle babyer savler ekstra meget under tandfrembrud, sørg for at have godt med savlesmække på lager, så babys bryst holdes tørt.

Bideringe, teethers

Hos Lullaby Planet finder du et bredt udvalg af de forskellige typer af bideringe. Se udvalget her.

 

Hvornår skal man begynde at børste tænder på baby?

Det helt korte svar er: Jo tidligere du begynder at vende baby til tandbørstningen, desto bedre.

Den klassiske anbefaling er, at du skal starte tandbørstningen, når den første tand bryder frem. Men det kan føles ret voldsomt for baby, hvis tandbørstningen først påbegyndes, når gummerne er ømme og følsomme over for berøring.

I praksis er det derfor en rigtig god idé at vænne baby til tandbørstningen, før tænderne begynder at bryde frem.

Hos Lullaby Planet finder du alt, hvad du skal bruge for at komme godt fra start med babys tandpleje. Se vores udvalg af fingertandbørster og tandplejesæt her.

Held og lykke med de nye tænder – selvom det første sæt ikke holder hele livet, så skal de gode vaner bane vejen for et lang liv med sunde og stærke tænder.